Köttet

Slakt till husbehov

Kött från fjällnära djur som betat på naturbete sommar och höst. Den fina marmoreringen och fettansättningen syns väl. ©Mikael Olsson

Fjällnära slaktdjur har visat sig ha en relativt fin benstomme och ett fintrådigt kött av mycket hög kvalitet. Smaken beror till största delen på vad djuret äter. Örtrikt gräs, skogstugg och hö ger ett välsmakande kött, som dessutom är nyttigare än vanligt butikskött.

Hemslakt är ett utmärkt sätt att få kött till sig själv och familjen. Funderar man däremot på att sälja kött gäller helt andra och betydligt hårdare regler (se Jordbruksverket). 

När det gäller slakt och styckning av nöt finns många likheter mellan oxe och älg.

Boktips
”Styckning av vilt” av Alf Andersson, sidan 27 – 80 behandlar älg; från passning, avhudning, mörning och styckning.
”Jägarnas nya kokbok” av Klötzke, Mörner och Paulsson. Innefattar hela vilthanteringen, från slakt till dukat bord.