Föreningen för äldre svensk boskap

bevarar den fjällnära boskapen

 

Slakt till husbehov

Fjällnära slaktdjur har visat sig ha en relativt fin benstomme och ett fintrådigt kött av mycket hög kvalitet. Smaken beror till största delen på vad djuret äter. Örtrikt gräs, skogstugg och hö ger ett välsmakande kött, som dessutom är nyttigare än vanligt butikskött.

Hemslakt

Hemslakt är ett utmärkt sätt att få kött till sig själv och familjen. Funderar man däremot på att sälja kött gäller helt andra och betydligt hårdare regler (se www.sjv.se).
 
Vill du veta mer om hur slakt och styckning går till, finns många likheter mellan oxe och älg. En bildserie på hur man kan stycka ett oxlår hittar du här.
 
Boktips
Styckning av vilt av Alf Andersson, sidan 27 - 80 behandlar älg, från passning, avhudning, mörning och styckning.
Jägarnas nya kokbok av Klötzke, Mörner och Paulsson. Innefattar hela vilthanteringen, från slakt till dukat bord.
 

Janne slaktar en fjällnära tjur © Ronny Olsson

© Föreningen för äldre svensk boskap, om ej annat anges